داده کاوی علمی است که به دنبال استخراج الگوهای پنهان در داده هاست. حجم بالای داده های پزشکی و سردرگمی حاصل از آن باعث شده است که استفاده از داده کاوی برای شناسایی این الگوها اجتناب ناپذیر باشد.
بدین ترتیب از داده کاوی برای غلبه بر این مشکل و به دست آوردن روابط مفید بین ویژگی های داده های مختلف برای استخراج دانش مفید برای عمل پزشکی استفاده خواهد شد. حوزه سلامت به طور مستمر در حال تولید میزان زیادی از داده ها می باشد به خصوص با پیشرفت جوامع، توجه به سلامت افراد جامعه بیشتر می شود.این تولید فزاینده داده باعث شده است بین جمع آوری تا تفسیر آنها شکاف وسیعی وجود داشته باشد. حوزه ی به نسبت جوان و در حال رشد داده کاوی در سلامت از جمله شیوه هایی است که می تواند این صنعت را از تحلیل عمیق این داده ها بهره مند سازد و به توسعه ی تحقیقات پزشکی و تصمیم گیری های علمی در زمینه تشخیص و درمان منتج شود. داده کاوی در پزشکی و بیولوژی بخش مهمی از انفورماتیک زیست – پزشکی است و یکی از کاربردی ترین علوم کامپیوتر در این علم بوده که در بیمارستان ها، کیلینیک ها، آزماشگاه ها و مراکز تحقیقاتی به کار گرفته شده است.
در سامانه تله ویزیت، بصورت آنلاین توسط
دکتر فاطمه نعمت اللهی ویزیت شوید. جهت تله ویزیت روی لینک زیر کلیک کنید.
دلایل رشد کند داده کاوی در حوزه سلامت
داده کاوی سلامت همان طور که بیان شد استعداد بسیاری برای رشد و گسترش دارد ولی در کنار این مزایا دارای محدودیت ها و مشکلاتی است که این عوامل رشد این حوزه را کند تر کرده است. مهم ترین دلایل رشد کند داده کاوی سلامت را می توان در عوامل زیر خلاصه کرد:
• علم پزشکی و حوزه سلامت با جان انسان ها سروکار دارد و حساسیت بالایی می طلبد.
• هنوز جایگاه داده کاوی در حوزه سلامت شفاف نیست.
• حریم شخصی یکی از مهمترین چالش هاست و حفاظت اطلاعات بیماران در صدر امور بهداشتی است.
هر چند این مشکلات رشد این حوزه مطالعاتی را کمی کند کرده است ولی امروزه بخش سلامت بیشترین نیاز را به داده کاوی پیدا کرده است و حرکت از پزشکی سنتی به سمت پزشکی مبتنی بر شواهد از جمله مواردی است که میتواند موکد این امر باشد. استخراج دانایی از میان حجم انبوه داده های مرتبط با سوابق بیماری و پرونده های پزشکی افراد با استفاده از فرایند داده کاوی می تواند منجر به شناسایی قوانین حاکم بر ایجاد، رشد و تسریع بیماری ها شده و اطلاعات ارزشمندی را به منظور شناسایی علل رخداد بیماری ها، تشخیص، پیش بینی و درمان بیماری ها با توجه به عوامل محیطی حاکم در اختیار متخصصان و دست انداران حوزه سلامت قرار دهد. در نتیجه این مساله باعث افزایش امید به زندگی و طول عمر افراد جامعه می شود.