آشنایی با هولتر‌ مانیتورینگ

هولتر‌ مانیتورینگ یک وسیله پزشکی است که ضربان قلب را ثبت و علائم غیر طبیعی آن را بررسی می کند. پزشکان در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر در مورد قلب فرد، پس از استفاده از الکتروکاردیوگرافی استاندارد، هولتر‌ مانیتورینگ را انجام دهند. ما در این مقاله سعی کرده ایم اطلاعات مربوط به هولتر‌ مانیتورینگ و نتایج آن را مورد بررسی قرار دهیم برای اطلاعات بیشتر در این زمینه، ادامه مقاله را تا انتها بخوانیدآزمایش هولتر‌ مانیتورینگ را گاهی اوقات الکتروکاردیوگرافی سرپایی نیز می نامند. انواع دیگری از دستگاه ها وجود دارد که می تواند برای اندازه گیری فعالیت قلب در مدت زمان طولانی تر مورد استفاده قرار گیرد.

 

موارد کاربرد هولتر مانیتورینگ

EKG آزمایشی پزشکی برای سنجش ضربان و ریتم قلب است. این تست به بررسی اختلالات دیگر مؤثر در عملکرد طبیعی قلب نیز می‌پردازد. در زمان انجام تست، الکترود‌ها رو‌ی قفسه‌ی سینه قرار می‌گیرند تا ریتم قلب بررسی شود.

از آنجا ‌که در تست EKG، دستگاه برای مدت بسیار کوتاهی به بدن فرد متصل می‌شود، ممکن است آریتمی قلبی وی نشان داده نشود. امکان دارد که ریتم غیر‌ طبیعی قلب و دیگر علائم قلبی در این زمان اتفاق بیفتد.

ثبت این رویداد‌ها، پایش بلند‌مدت‌تر‌ی را می‌طلبد. هولتر‌ مانیتور در طی فرآیند طولانی‌تر‌ چگونگی عملکرد قلب را به پزشک نشان می‌دهد. با ثبت این علائم پزشکی در مانیتور دستگاه، پزشک می‌تواند تشخیص دهد که قلب اکسیژن کافی دریافت می‌کند. یا اینکه تکانه‌ها‌ی الکتریکی قلب به تأخیر می‌افتند یا زود‌تر رخ می‌دهند. تکانه‌ها‌ی نا‌منظم، ممکن است دلالت بر آریتمی یا ریتم غیر‌طبیعی قلب داشته باشند.

پزشک با وصل کردن دستگاه به بدن فرد‌ی که قبلاً به ‌دلیل مشکلات قلبی تحت درمان قرار گرفته است، می‌تواند تشخیص دهد که دارو تأثیر‌گذار بوده است یا اینکه باید تغییراتی صورت گیرد. همچنین این دستگاه به پزشکان کمک می‌کند تا بتوانند دلیل وجود علائم دیگر تپش نا‌منظم قلب مانند سر‌گیجه، ضعف و یا احساس تپش یا پرش قلب را بیابند.

 

خطرات انجام هولتر مانیتور قلب

هولتر مانیتور یک روش غیرتهاجمی برای بررسی عملکرد قلب است، به همین دلیل خطرات مرتبط با آن نیز نادر هستند. اگر برچسب‌های الکترود آن به مدت طولانی روی قفسه سینه بمانند، ممکن است باعث آسیب به بافت شده یا در محل قرارگیری برچسب‌ها، ایجاد التهاب کنند. البته بسته به اینکه شرایط خاص پزشکی شما چیست، ممکن است با خطرات دیگری نیز روبرو شوید. بنابراین قبل از انجام این روش، هرگونه نگرانی خود را با پزشکتان در میان بگذارید. بعضی شرایط خاص ممکن است با نتایج نهایی هولتر مانیتور قلب تداخل داشته یا آن را تحت تاثیر خود قرار دهد. این عوامل شامل موارد زیر هستند:

  • نزدیک قرار دادن دستگاه با وسایلی مانند آهن‌ربا، آشکارسازهای فلزی، وسایل الکتریکی با ولتاژ بالا و لوازم الکتریکی مانند ریش‌تراش‌ها، مسواک‌های برقی و سشوار
  • استعمال دخانیات و بعضی داروها
  • تعریق شدید، که ممکن است برچسب‌ها شل یا کنده شوند.

 

مراقبت‌های پیش از انجام هولتر مانیتور قلب

پزشک در مورد روش انجام آن به شما توضیحات کامل را داده و به سوالات شما پاسخ خواهد داد. لازم نیست ناشتا باشید. بسته به شرایط خاص پزشکی شما، پزشک ممکن است درخواست کند آمادگی‌های دیگری هم داشته باشید.
 

در حین انجام هولتر مانیتور قلب

این روش اغلب به صورت سرپایی انجام می‌شود، اما بسته به شرایط خاص پزشکی شما و روش کار بالینی پزشک، ممکن است پروسه انجام آن تفاوت‌هایی داشته باشد. اما به‌طور کلی، روند انجام آن به صورت زیر است: از شما خواسته می‌شود هرگونه زیورآلاتی را که ممکن است با نتایج آن تداخل ایجاد کند از خود باز کنید. از شما خواسته می‌شود هرگونه پوشش خاصی را از میان تنه خود باز کنید تا الکترودها در آن محل قرار گیرند. مطمئن باشید حریم خصوصی شما حفظ شده و پوشش مناسب به شما داده خواهد شد. نواحی‌ای که برچسب‌ها قرار می‌گیرند، تمیز شده و در موارد خاص، موی آن نواحی تراشیده یا کوتاه می‌شود تا برچسب‌ها کاملا به پوست بچسبند. الکترودها به قفسه سینه و شکم شما چسبانده شده و از طریق سیم‌ها به دستگاه اصلی متصل می‌شوند. جعبه مانیتور می‌تواند، مانند یک کیف، روی شانه انداخته شده یا به کمربند یا جیب متصل شود. پس از اتصال کامل دستگاه به شما، می‌توانید به کارهای معمول خود ادامه دهید، مگر آنکه پزشک شما نظر دیگری داشته باشد. در طول انجام هولتر مانیتور، باید زمان و مدت فعالیت‌هایتان را یادداشت کنید.خصوصا اگر علایمی مانند سرگیجه، تپش قلب، درد قفسه سینه یا علایم دیگر رخ دهند./

 

پس از انجام تست هولتر مانیتورینگ

تست هولتر مانیتورینگ یک تست بدون درد و غیرتهاجمی است. می توانید به راحتی الکترودها و سیم ها را زیر لباس پنهان کنید و دستگاه مانیتور را به کمربند و یا ساس بند خود وصل کنید. پس از شروع تست نباید دستگاه را خاموش کنید، این دستگاه باید همیشه روشن بوده و به بدن متصل باشد؛ حتی در هنگام خواب.

  • در هنگام استفاده از هولتر مانیتور، می توانید فعالیت های روتین خود را انجام دهید.
  • مدت زمان انجام این تست را پزشک تعیین می کند و ممکن است بین ۲۴ تا ۴۸ ساعت و یا ۷ روز باشد.
  • در طی انجام این تست، حتما باید فعالیت های روزانه ی خود را یادداشت کنید، این که چه فعالیتی انجام می دهید و در چه ساعتی مشغول انجام این فعالیت هستید. همچنین باید تمام علائمی (مانند درد قفسه سینه، تنگی نفس)  که احساس می کنید را یادداشت کنید.
  •   پزشک یادداشت های شما را با داده های ثبت شده مورد تطبیق و بررسی قرار می دهد تا به تشخیص بهتری از وضعیت شما برسد.

 

در صورتی که هولتر مانیتورینگ به شناسایی مشکل بیمار نپردازد چه باید کرد؟

 هولتر مانیتورینگ فقط می‌تواند به شناسایی مشکلاتی بپردازد که در دوران مانیتورینگینگ رخ می‌دهند. اکثر افراد ترجیح می‌دهند ابتدا از هولتر مانیتورینگ استفاده کنند زیرا از لحاظ فنی و هزینه، مقرون به صرفه است. در صورتی که علائم بیمار به طور مکرر به وجود نیاید باید مدت بیشتری از هولتر مانیتورینگ استفاده کند. می‌‌توان به مدت ۱۴ روز از برخی از انواع هولتر مانیتورینگ استفاده کرد. در صورتی که بیمار به استفاده طولانی مدت از هولتر مانیتورینگ نیاز داشته باشد از مانیتورینگ‌های بدون سیم استفاده خواهد شد تا در هنگام بروز علائم بتوانند به ثبت آن‌ها بپردازد. دستگاه فقط زمانی به ثبت کردن علائم بیمار می‌‌پردازد که روی قفسه سینه قرار داشته باشد. اخیرا استفاده از دستگاه‌هایی که زیر سطح پوست قرار می‌گیرند و به مدت دو سال به بررسی علائم بیمار می‌‌پردازند محبوبیت بیشتری پیدا کرده است. معمولاً از هولتر مانیتورینگ به عنوان اولین گام استفاده می‌شود اما روش‌های دیگر نیز وجود دارد اما روش‌های دیگری نیز برای بررسی علائم بیمار وجود دارد.

 

عزیزان می‌توانند از طریق اپلیکیشن تله ویزیت - TeleVisit، به ارتباط مستقیم با متخصصین بپردازند و بصورت مجازی سوالات خود را از پزشک متخصص بپرسند و راهکارهای درمانی را از پزشک مورد نظر خود دریافت نمایند.

نظرات

مقالات مرتبط

سایر پزشکان مرتبط