آشنایی با سرطان پلک

سرطان پلک نوعی تومور است که معمولاً پوست یا غدد پلک را درگیر می کند. شایع ترین انواع تومور پلک، کارسینوم سلول بازال و کارسینوم سلول سنگفرشی هستند. انواع تومورهای پلک کمتر شایع دیگر، سرطان سباسه، کارسینوم سلول مرکل و ملانوم است. سرطان پلک معمولاً با جراحی درمان می شود.

تومور پلک و حدقه می تواند خوش خیم  و یا بدخیم (سرطان پلک) باشد. که اغلب تومور پلک ها از نوع خوش خیم می باشند. تومورها بر اثر رشد غیر طبیعی هر بافتی در بدن ایجاد می شوند. تومور پلک ممکن است در هر ناحیه ای از چشم و پلک ایجاد شود. گاهی اوقات برخی تومورها از اطراف چشم و یا سایر نواحی بدن به سمت چشم گسترش می یابند. منشا اصلی ضایعات پلک، پوست و غدد چربی چشم می باشد. این ضایعات در حدقه می توانند با منشاء عروق ، عصب،  غدد اشکی و بافت لنفوم باشند و یا از سینوسها و مغز و دیگر اجزای مجاور حدقه وارد حدقه شوند.

برخی مواقع، تومورهای کاذب حدقه چشم به صورت گرانولوما (نوعی التهاب و عفونت) می باشند و در پایین چشم ایجاد می شوند.

 

انواع سرطان پلک

متداول ترین انواع سرطان در پلک، کارسینوم سلول بازال، کارسینوم سباسه، سرطان سلول سنگفرشی و ملانوم هستند.

 

سرطان سلول مرکل: این یک سرطان نادر، اما تهاجمی است که از گیرنده های لمس پلک شروع می شود. به صورت توده ای با رشد سریع، ارغوانی یا گوشتی خود را نشان می دهد.

 

ملانوم: عمیق ترین لایه اپیدرم شامل سلول های پراکنده ای به نام ملانوسیت است که ملانین تولید کننده رنگ پوست را تولید می کند. ملانوم از ملانوسیت شروع می شود و جدی ترین آن از بین سه نوع سرطان پوست است.

 

کارسینوم سلول بازال:کارسینوم سلول پایه در زیر سلول های سنگفرشی(سلول های مسطح)در اپیدرم تحتانی سلول های گردی وجود دارد که به سلول های پایه معروف هستند. حدود 80٪ سرطان های پوست از این لایه از پوست ناشی می شود و ارتباط مستقیمی با قرار گرفتن در معرض آفتاب دارند. متداول ترین نوع سرطان پلک، معمولاً در درپوش تحتانی ظاهر می شود و بیشتر در افرادی با پوست روشن یا رنگ پریده رخ می دهد.

 

سرطان سلول سنگفرشی:سلول های سنگفرشی بیشتر لایه بالایی اپیدرم را تشکیل می دهند. تقریباً 10 تا 30 درصد سرطان های پوست در این لایه شروع می شود. این سرطان های پوستی با قرار گرفتن در معرض آفتاب در ارتباط هستند و همچنین ممکن است در پوستی که سوخته، در اثر مواد شیمیایی آسیب دیده یا در معرض اشعه ایکس قرار گرفته باشد، ظاهر شوند. سرطان سلول سنگفرشی بسیار کمتر از کارسینوم سلول بازال است، اما رفتار تهاجمی تری دارد. به راحتی می تواند به بافت های مجاور انتشار یابد.

 

سرطان سباسه:سرطان چربی که بیشتر در سنین میانسالی تا بزرگسالان دیده می شود، دومین سرطان پلک است. ممکن است از غدد میبومیا شروع شود، که غدد پلک هستند. سرطان سباسه یک سرطان تهاجمی است که به طور معمول در پلک فوقانی اتفاق میفتد و با قرار گرفتن در معرض اشعه، بیماری بوون و سندرم Muir-Torre همراه است. ممکن است یک کارسینومای بزرگ سباسه یا سرطان که بعد از درمان برمی گردد، نیاز به برداشتن چشم از طریق جراحی داشته باشد.

 

عوامل ایجاد کننده سرطان پلک چیست؟

سرطان پلک به دلایل مختلفی بروز می کند که عمده ترین دلایل آن عبارت است از:
قرار گرفتن در معرض اشعه های فرابنفش خورشید؛
روشن بودن پوست و کم بودن میزان ملانین پوست (قدرت پوست در برابر اشعه های خطرناک خورشید در افراد با پوست و موی روشن کمتر است)؛
جنسیت (مردان بیش از زنان در معرض خطر سرطان پلک هستند)؛
سن (سرطان پلک در افراد سالخورده بیش از سایر افراد است)؛
ژنتیک (افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند یا به بیماری های خاصی مبتلا هستند، بیشتر در معرض این سرطان قرار دارند)؛
سابقه ابتلا به سرطان پوست.

 

علائم سرطان پلک

افراد مبتلا به سرطان پلک ممکن است تغییرات خاصی را در پلک مشاهده کنند یا   هیچ علائمی نداشته باشند. گاهی اوقات علائم ممکن است به دلیل یک بیماری پزشکی ایجاد شود که سرطان نیست. با این حال، علائم ذکر شده در زیر نباید نادیده گرفته شوند.

  • تورم پلک
  • ضخیم شدن پلک
  • عفونت مزمن پلک
  • تغییر در ظاهر پوست پلک
  • زخم روی پلک که خوب نمی شود
  • یک توده پخش کننده و بی رنگ روی پلک

 

سرطان پلک چگونه تشخیص داده می شود؟

در صورتی که هر یک از علائم بالا را مشاهده کردید، باید در اسرع وقت به یک جراح چشم خوب مراجعه نمایید تا به کمک معاینه، قطعی بودن سرطان تشحیص داده شودمتخصص چشم به کمک موارد زیر خوش خیم بودن یا بدخیم بودن سرطان را تشخیص می دهد:
بررسی سن بیمار
بررسی بیماری ها و اختلالات
تشخیص نوع سرطان
بررسی علائم بیمار
بررسی آزمایش های بیمار
همچنین پزشک به کمک نمونه برداری از سلول های ناحیه پلک، سی تی اسکن و همچنین اسکن ام آر آی به بررسی دقیق تر تومور، اندازه آن و نوع آن می پردازد.

 

درمان سرطان پلک

همانطور که قبلا ذکر شد، بیوپسی اغلب می تواند به عنوان یک ابزار تشخیصی و همچنین یک روش درمانی استفاده شود. بیوپسی جراحی ممکن است بخشی از تومور(برشی)یا کل تومور(خارج شده)را از بین ببرد. اگر مشخص شود که تومور سرطانی است و جراح حاشیه کافی از بافت سالم را به همراه تومور برداشته است، بیوپسی خارج از بدن ممکن است تنها درمان مورد نیاز باشد.

 

جراحی موهز

این روش شامل از بین بردن تومور قابل مشاهده و قطعات کوچک لبه محل وجود تومور است. هر قطعه کوچک زیر میکروسکوپ بررسی می شود تا زمانی که همه سرطان برداشته شود. این روش غالباً برای تومور بزرگتر، تومور در مکانهایی که به سختی قابل دسترسی هستند و سرطانی که به همان مکان برگشته است، استفاده می شود. جراحی Mohs به طور فزاینده ای در حال تبدیل شدن به یک روش ترجیحی برای از بین بردن تومور پلک است.

 

جراحی بینی

جراحی بینی، که کرایوتراپی یا کرایوابیلاسیون نیز نامیده می شود، از نیتروژن مایع برای انجماد و از بین بردن سلول ها استفاده می شود. پوست بعداً تاول زده و از بین می رود. این روش گاهی اوقات جای زخم کم رنگی را به جا می گذارد و بیماران ممکن است به بیش از یک روش انجماد نیاز داشته باشند.

 

جراحی ترمیمی

بسیاری از بیماران مبتلا به سرطان پلک به جراحی ترمیمی نیاز دارند. جراحی ترمیمی با جراحی زیبایی تفاوت دارد زیرا به طور کلی برای بهبود عملکرد چشم انجام می شود، اگرچه ممکن است برای تقریبی ظاهر طبیعی نیز انجام شود. اغلب اوقات، چندین عمل جراحی انجام می شود که در طی یک دوره زمانی پخش می شود.

 

درمان غیر جراحی

علاوه بر جراحی، برخی از بیماران ممکن است به انواع دیگر درمان مانند درمان هدفمند، پرتودرمانی و شیمی درمانی نیز نیاز داشته باشند. این به نوع سرطان، مرحله و اندازه تومور و گسترش سرطان به غدد لنفاوی یا سایر اندام های بدن بستگی دارد.

 


اینجا را کلیک کنید 👇👇

www.televisit24.com

تنها با وارد کردن نام و نام خانوادگى و شماره موبایل و ثبت نام در سامانه تله ویزیت، بلافاصله و حداکثر طى مدت ٢٤ ساعت پاسخ خود را از بهترین پزشکان متخصص دریافت کنید و دیگر نگران سلامت خود نباشید.

نظرات

پانته آ
من هم همین مشکل را دارم لطفا راهنمایی کنید
شیوا

مطلب بسیار مفیدی بود ممنون از اطلاع رسانیتون

حمیده دهقان
بسیار متشکرم
Joe Henderson
Dude, this is awesome. Thanks so much
ارسال نظر
سایر پزشکان مرتبط